Pas a Pas

                                                                                                    

A hores d’ara s’ha demostrat que les campanyes tradicionals per fomentar l’estalvi d’energia dirigides al sector domèstic no provoquen canvis de conducta a gran escala.

 

L’objectiu general del projecte “Pas a Pas” és maximitzar el nombre de famílies d’una determinada zona que canvien significativament la seva conducta a casa pel que fa al consum racional d’energia. El canvi de conducta esperat no només es referirà a la reducció del consum d’energia sinó també a la promoció de la inversió en productes eficients i d’altres que puguen resultar prioritaris o interessants pels municipis.

 

Per això, al projecte “Pas a Pas” es portarà a terme una estratègia de comunicació basada amb un contacte directe amb el ciutadà (en compte de campanyes en massa) i un acompanyament regular durant 20 mesos per assegurar l’adopció de bones pràctiques pel que fa l’energia. Per reduir la falta d’actitud, l’estratègia contempla la utilització de tècniques de comunicació provades. Les famílies seran encoratjades regularment a adoptar nous hàbits ecològics adaptats al seu nivell de motivació. S’utilitzaran estratègies de marketing social per fomentar les inversions en productes relacionats amb l’estalvi d’energia.

 

En primer lloc, un equip d’assessores i assessors visitaran els veïns i veïnes casa seua. Cada llar o família contestarà un qüestionari i decidirà provar, durant un mes, fins a tres accions senzilles per estalviar aigua, electricitat, millorar la seua salut o comprar productes més sostenibles.

 

Un dels reptes més importants del servei PAS A PAS és implicar a cadascuna de les famílies o llars suggerint-los la realització d’accions senzilles. Aquest és el motiu pel qual els esforços i els resultats de totes les llars participants al servei PAS A PAS són avaluats regularment i transmesos a les mateixes llars per correu o telèfon. L’organització de reptes col·lectius encara faran més visible l’impacte dels esforços individuals o de cada llar, per tal de potenciar el sentiment de ‘comunitat o poble’ i per celebrar tots plegats els resultats obtinguts.

 

Conforme avance el projecte, s’animarà els/les participants a compartir amb altres famílies la seua experiència relativa a l’estalvi d’energia (consells i solucions), amb l’objectiu de difondre la cultura de l’ús racional de l’energia. Després d’aquest primera entrevista, les llars o famílies seran contactades cada sis setmanes via e-mail o telèfon per veure quines accions han pogut fer i proposar-los-en de noves.

 

Punxant al següent link podreu accedir a un vídeo sobre el projecte https://vimeo.com/214638964/042e670632

El projecte es dirigeix al sector domèstic de 4 països europeus i s’espera la participació d’un total de 9,000 habitatges o famílies, 2,000 d’elles a la comarca de la Ribera.

 

Aquest programa ha rebut finançament de la Unió Europea i es durà a terme amb 2,000 famílies de l’Alcúdia fins el març de 2018. Altres 8.000 famílies d’Itàlia, Bèlgica i Polònia estan també implicades al projecte, amb un objectiu ambiciós per estalviar anualment, tots junts, 12GWh.

La web oficial del projecte és http://www.stepbystep2020.eu/

 

Skip to content